Skip to content

Писмо до президента Първанов: предай нататък!

June 3, 2009

Скъпи приятели,

умоляваме ви да отделите минутка от времето си, за да подпишете и изпратите това писмо до президентът на Р.България г-н Георги Първанов.

Изпращането е лесно: само последвайте този линк, за да попълните формата за изпращане и копирайте писмото в полето “Съобщение”.

Надяваме се, че по този начин гласът на гражданите и правозащитниците ще достигне до най-висшите управленски нива, за да покаже, че сме направили избор и имаме воля и желание да спрем дискриминацията и създадем едно по-толерантно общество.

Предварително ви благодарим!

 

 

Дата ___________

 

Уважаеми Президент Първанов,

 

Аз съм български/а гражданин/ка и съм дълбоко загрижен/а за спазването на догмите на социална и икономическа справедливост, което включва свят, лишен от дискриминация на основата на раса, вероизповедание, възраст, пол, политически убеждения, култура. В моето писмо искам да се спра и обърна внимание на дискриминацията на основа на сексуални предпочитания и идентичност. Пиша Ви относно предстоящия ЛГБТ парад, който ще състои на 27 юни в София. Писмото ми е провокирано от грижа за безопасността на участниците в парада и техните гости.

 

Като член на гражданското общество в България, аз откъсо следя начините, по които ЛГБТ хората в страната ни биват третирани и съм слисан/а да видя широко разпространената хомофобия и трансфобия, които биват активно поощрявани от видни медийни личности, националистически организации и дори от народни представители. Това включва и изявления на Боян Расате, ръководител на Български Национален Съюз, който наскоро заяви по националната телевизия, “[БНС] ще направим всичко възможно, за да не се проведе [парада] …, което включва всичко.” Правителството на България като че ли толерира и поощрява подобни становища, което от своя страна влошава положението на ЛГБТ обществеността в България. Парада на ЛГБТ хората в България беше агресивно нападнат с молотов коктейли и малки експлозиви миналата година. Изказванията на Боян Расате от тази година ни показват, че последствията за парада през 2009 година ще бъдат същите, ако не и по-лоши.

 

Под тази текуща заплаха за безопасността на тези, които желаят да участват в Парада през 2009, аз като активен член на обществото ни, не само поощрявам, но също така изисквам от правителството да осигури безопасно място за участниците в събитието. В случай на нападение над участниците в парада, настоявам да се потърси най-строга отговорност от виновните лица.

 

Правата на ЛГБТ хората са защитени от международни норми и конституцията на Република България. Чрез действията си, или по-скоро бездействията си, правителството на Република България показва на гражданите си, че тези закони са единствено празна риторика. Нарушение на човешките ни права няма да бъдат толерирани нито днес, нито занапред. Очите, както на международната общност, така и на всички българи, ще бъдат насочени към българското правителство с надежда, че нарушителите на човешките ни права ще бъдат държани отговорни за действията си.

 

Искрено ваш/а,

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: