Skip to content

Другите за нас: Indymedia

May 29, 2009

http://bulgaria.indymedia.org/article/35182

 

На 27 юни тази година в София ще се отбележат 40 години от въстанието срещу полицейския терор срещу ЛГБТ общността в САЩ. Това събитие бележи началот на гей движението.

В София гей парадът ще бъде втория по рода си. Миналата година фашисти, държавници, религиозни фундаменталисти у друга паплач от цялата страна дадоха всичко от себе си да покажат колко ужасно консерватирно е българското пост-социалистическо общество. 

За съжаление левите и прогресивни хора не успяха да се организират, за да помогнат на парада да се защити от атаките на религиозни фундаменталисти, фашисти и други пияни ратници за напредъка на българщината. Жив късмет си беше, че ченгетата действаха адекватно и арестуваха фашистката паплач, докато през това време от сградата на народното събрание представители на есктремистки организации като ВМРО и Атака открито призоваваха към физическо насилие срещу шествието. Даже и управляващите сили говориха крайно хомофобски тъпизми от сорта на ‘това не е нещо, с което да се парадира’.

Все пак тази година пак ще има шествие. Този път доста по-комерсиално и мейнстрийм, но ние прогресивните хора нямаме моралното право да се сърдим, защото все пак миналата година не показахме нашата солидарност с подтиснатите хора. За съжаление имаше и много хора, които се мислят за прогресивни(?!?!?!), но които изразиха крайно хомофобски, регресивни и сексистки позиции в подкрепа на патриархалното насилие.

Но все пак Гей Парад 2009 ще има и макар и без директно да издига радикални лозунги, да има замесени капиталисти и евродепутати, то това събитие пак ще е трън в очите на всички регресивни консерватори в България. Това събитие пак ще е еманципиращо, защото ще покаже на обществото в България, че всички хора би трябвало да имат равно място в нашето общество, без оглед на етнос, пол или други подобни. Както и най-вече, че тия права няма никой да ги даде, нито на гейовете, нито на циганите, нито на работиниците, нито на жените. Всички подтиснати трябва да се обединят и да се борят против насилниците – били те държава, капиталисти, изнасилвачи, фашисти, християн-фундаменталисти или нео-либерални милитаристи!

 
Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: