Skip to content

Другите за нас: Дневник.бг

May 29, 2009

http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/05/26/725186_sofiiskiiat_gei-parad_shte_e_na_27_juni/

(същото съобщение излезе и в http://www.slusham.com/13028)

Със 170+ коментари:

На 27 юни тази година в София ще се проведе Rainbow Friendship шествие, организиранo от коалиция от неправителствени организации и представители на бизнес сектора. Това ще е второто такова събитие, след като миналата година БГО “Джемини” беше организатор на шествието “Аз и моето семейство”, преминало под засилена полицейска охрана и провокации от крайни националисти и православни организации.

На същата дата светът ще отбележи 40-тата годишнина от революционните събития в “Stonewall”, Ню Йорк, когато се положени основите на международното LGBT* движение за равни права.

След брифинг на тема “(Как) да откриваме словото на омразата и престъпленията от омраза?”, ще има шествие по софийските улици, културна програма в “Червената къща” и after party в столичния микс клуб “ID club”, който  един от организаторите.

Подкрепа оказват Международната асоциация InterPride, Българска гей организация “Джемини”, Ресурсен център за бисексуални жени и лесбийки “Билитис” и Български Активистки Алианс.

В официлното съобщение се твърди, че на Rainbow Friendship специални гости ще са депутати от Европейския парламент, множество представители на международни организации за равни права, посланици, популярни артисти и певци, които подкрепят и защитават идеята, че хората са равни по между си, без значение на пол, раса, сексуална ориентация, религия и произход.

Идеята на шествието е хората да се съберат и да се забавляват заедно, като обиколят столичните улици под звуците на хаус и диско хитове в ремикси, фреш диско, хип-хоп и електро парчета.

*LGBT – lesbian, gay, bisexual, transgender (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални)

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: